Bekende sportvissers in Nederland

14 december, 2018 Gepubliceerd door

Met bijna 600.000 VISpashouders mogen we zeggen dat het goed gaat met de sportvisserij in Nederland. Tussen die honderdduizenden leden zitten een aantal bekende sportvissers en daar gaan we in deze blog eens naar kijken. Bekende sportvissers zijn namelijk belangrijk voor de groei van de hengelsport in Nederland.

Groei van de sportvisserij

Een van de redenen om met een sport te beginnen is dat mensen in je omgeving diezelfde sport ook met plezier doen. Met sportvissen is dat niet anders. Als je ziet dat iemand enthousiast terugkomt na een dag vissen op kabeljauw, met foto’s en verhalen van een mooie vangst, dan begint het al gauw te kriebelen om de volgende keer zelf ook een hengel uit te gooien. Als je niet iemand in je directe omgeving hebt die fan van sportvissen is, kunnen bekende sportvissers datzelfde effect hebben.

Bekende professionele sportvissers

Tussen de honderdduizenden leden die aangesloten zijn bij de ruim 800 hengelsportverenigingen zitten natuurlijk echte professionals. Liefhebbers die op het hoogste niveau sportvissen en meedoen aan internationale wedstrijden. Als zij op tv komen door hun goede prestaties, komen er meer mensen in contact met de sport. Twee voorbeelden van succes in het sportvissen zijn Ruud van Noord en Anja Groot. Beiden zijn afgelopen jaar wereldkampioen geworden. Anja Groot mocht in Polen zelfs al voor de derde keer in haar carrière een gouden medaille ophalen.

Bekende recreatieve sportvissers

In Nederland hebben we ook recreatieve sportvissers die een veel groter publiek aanspreken. BN’ers die vol passie over hengelsport kunnen praten en dat graag doen zijn ook goud waard voor de sportvisserij. Het beste voorbeeld hiervan is waarschijnlijk cabaretier Jochem Myjer.

Jochem is al een hele tijd visfanaat en heeft in 2015, samen met vismaat Willem Stolk, zelfs een gouden medaille op het Nederlands kampioenschap snoekbaarsvissen binnen gehengeld. Deze passie steekt hij zeker niet onder stoelen of banken. Als officieus ambassadeur van de sportvisserij heeft hij onder andere bij RTL Late Night en Linda’s Zomerweek deze sport onder de aandacht gebracht. Daarnaast schrijft hij sinds eind oktober als columnist voor Hét VISblad.

Sportvissers op het internet

Het internet is heel belangrijk om de jeugd enthousiast te krijgen voor sportvissen. Op YouTube vind je bijvoorbeeld meerdere nationale en internationale kanalen die video’s maken over sportvissen. Zo verscheen er in september een video op het kanaal van Enzo Knol (een van de bekendste vloggers van Nederland) over sportvissen, in samenwerking met Sportvisserij Nederland. Deze video is ruim 550.000 keer bekeken, door een relatief jong publiek.

Daarnaast postte het Zweedse YouTube-kanaal Kanalgratis in samenwerking met Fishing in Holland een video over snoekvissen in de Hollandse polders. Deze video, een fantastische reclame voor ons landje als visbestemming, is inmiddels meer dan 33.000 keer bekeken door liefhebbers in Zweden en Duitsland.

Zelf meemaken

Ook al kunnen bekende sportvissers mensen bereiken en enthousiast maken voor de sport, er gaat natuurlijk niets boven zelf op zee zitten en een kabeljauw of makreel binnenhalen. Zeker als het aan boord van een prachtig schip is. Dat is precies de reden waarom we bij Sportvisserij Mercuur dagjes zeevissen organiseren.