De Noordzee zit vol historische schatten

28 september, 2016 Gepubliceerd door

De Noordzee herbergt duizenden scheepswrakken. Schepen vergaan in een storm, vatten vlam of kapseizen en komen op de zeebodem terecht. Sommige wrakken zijn nog bijna intact, anderen zijn in de loop der jaren vergaan. Er gaan een heleboel waardevolle zaken verloren op zee. Onder de zeespiegel kun je waarschijnlijk nog vele historische schatten vinden, maar toch blijft een groot deel van die schatten onvindbaar.

Goud en zilver vergaan in de storm

In 1799 vervoerde de driemaster Lutine een lading goud en zilver ter waarde van bijna een miljoen pond van Engeland naar Hamburg. Het schip verging in de nacht van 9 op 10 oktober in een storm tussen Vlieland en Terschelling. Van de 270 opvarenden kon slechts één bemanningslid, een notaris, het navertellen. Eenmaal aan land vertelde de notaris over de lading aan boord, waarmee de goudkoorts begon. Nederlandse rederijen ondernamen talloze pogingen om de schatten te bergen, maar nog niet de helft van de lading werd gevonden. Pas in 1938 vond baggermaatschappij Billiton een goudstaaf van 3,5 kilo, de waardevolste vondst van alle bergingspogingen. Een groot deel van het wrak ligt nog onder de oppervlakte, dus de droom van een schat op de zeebodem blijft springlevend.

Oorlogsgraf op de zeebodem

Op 41 kilometer van de kust van Scheveningen liggen drie Britse oorlogsschepen op de Noordzeebodem: de Cressy, de Hogue en de Aboukir. Op 22 september 1914 beschoot een Duitse U-boot de Aboukir. De Hogue probeerde de bemanning van het zinkende schip te redden, maar bevond zich daardoor binnen het bereik van de U-boot en werd tot zinken gebracht. De Cressy besloot hulp te bieden, maar ook dit schip werd een eenvoudig doelwit voor de Duitse aanvaller. In totaal gingen 1459 bemanningsleden die dag ten onder met hun schip. Dit is slechts een van de vele voorbeelden van alle scheepswrakken die in de Eerste Wereldoorlog onder de waterspiegel van de Noordzee terechtkwamen.

Geruchten over goud

Het Duitse vrachtschip Renate Leonhardt strandde in 1917 met 700 ton cacao aan boord. Het schip liep vast op ondiepe bodem, maar werd gelukkig losgetrokken, waarna het verder kon varen. Een dag later was het geluk op: een Brits schip beschoot de Renate Leonhardt, waardoor het zonk. Een deel van de bemanning kwam om, maar een Nederlandse torpedoboot kon enkele opvarenden redden. Deze opvarenden wisten te vertellen dat het schip niet alleen cacao, maar ook 17.000 kilo goud vervoerde. Jarenlang probeerden bergingsmaatschappijen het goud te vinden, maar ondanks de vele pogingen is er tot op de dag van vandaag geen goud gevonden in het wrak. Mogelijk heeft het schip nooit goud vervoerd, maar anders ligt ook deze schat nog in de diepte van de Noordzee.

Sportvissen met een grote vangkans

Bij een aantal scheepswrakken kun je tegenwoordig wrakvissen. Dit is voor velen een spannende manier van vissen. Je vist boven een wrak dat op de bodem van de zee ligt. Waarom dit zo interessant is? Een scheepswrak biedt goede schuilplaatsen en voedsel voor vissen en andere dieren die op de bodem van de zee leven. Bij wrakken zijn vaak zeesterren en krabben te vinden, evenals steenbolken, kabeljauwen en schollen. Omdat er veel vissen in en rond wrakken leven, is de vangkans groot. En misschien, als je geluk hebt, vind je nog wat van dat lang verloren goud dat op de zeebodem ligt.

Wil je een spannende dag wrakvissen op de Noordzee? Neem contact op met Sportvisserij Mercuur via 0227 – 511 417 of reserveer direct via het reserveringsformulier.