Hoe wordt kabeljauw gevangen?

18 januari, 2021 Gepubliceerd door

Sportvisserij Mercuur vist voornamelijk op kabeljauw in de Noordzee. Kabeljauw is namelijk een geweldige vis om op te jagen: een echte uitdaging die ook nog eens geweldig smaakt.

Industrieel kabeljauw vissen

Industriële vissers zijn verantwoordelijk voor de kabeljauw die jij op de markt en in de winkel tegenkomt. Deze vissers gaan soms dag en nacht de zee op, op zoek naar kabeljauw. Met behulp van een radar kunnen deze boten grote scholen kabeljauw detecteren. Als ze een grote school hebben gevonden, is het vangen niet zo moeilijk meer. Ze laten grote kooien zakken in een school en na een tijdje hijsen ze de kooi weer naar boven. Een zeer effectieve manier om in een keer veel kabeljauw te vangen. Ook gebruiken industriële vissers vaak netten om een grote groep vissen naar boven te trekken. Als een school in zo’n groot net zit, is het moeilijk om te ontsnappen.

Sportvissen op kabeljauw

Als sportvisser zal het niet zo gemakkelijk gaan. Op de Mercuur vissen we voor de sport, voor de uitdaging. Met een hengel in de hand en de juiste uitrusting vissen we op deze uitdagende vis. Vergis je niet in de moeilijkheid van kabeljauw vissen, kabeljauw is namelijk een echte vechter en is erg zwaar. Het is belangrijk om goed voorbereid op pad te gaan en het juiste materiaal te gebruiken. Als je voor een te slappe vislijn kiest, zul je met weinig tot geen werkende vijslijnen thuiskomen. We helpen je graag bij de voorbereiding en onze ervaren vissers geven je op de boot genoeg tips om succesvol een kabeljauw binnen te halen.

Wat heb je nodig om op kabeljauw te vissen?

Om op kabeljauw te vissen heb je een sterke hengel met pilker nodig. De ideale lengte van een boothengel varieert van 2.10 meter tot 2.40 meter. We raden voor het kabeljauwvissen zo’n 250 tot 300 gram lood aan. Om hem te vangen moet je de interesse van de kabeljauw lokken. We doen dit door gebruik te maken van bijvoorbeeld een pilker. Een pilker is een nepvisje dat de Kabeljauw helemaal gek maakt. Aan de pilker zit natuurlijk een haakje, zodat de Kabeljauw gevangen kan worden. Zoals we al hebben aangegeven is het belangrijk om goede lijnen te gebruiken. De Kabeljauw is een zware jongen en staat er niet om bekend zich heel snel over te geven. Zonder sterke lijn zal hij ontsnappen.

Wat te doen als je een kabeljauw hebt gevangen?

Het is belangrijk om een kabeljauw gelijk op ijs te leggen als je hem gevangen hebt, dit houdt de vis lekker vers. Dit geldt voor zowel de sportvisser als voor industriële vissers.

Waar wordt de kabeljauw gevangen?

De beroepsvissers zullen een stuk verder de Noordzee op gaan dan de hobbyist. Om toch grote joekels te vangen, varen we met de Mercuur uit naar wrakken. Onze kapitein brengt je naar de beste wrakken op de Noordzee. Hier is het de sport om de grootste kabeljauw op te vissen. Makreel vissen is ook mogelijk.

Direct reserveren