Makreel vangen: tips voor sportvissers

15 september, 2020 Gepubliceerd door

Hoe vang je een makreel? Het team van Sportvisserij Mercuur geeft je tips om makrelen te vinden in de Noordzee, vertelt je welk vismateriaal je moet gebruiken en hoe je de makreel vervolgens binnenhaalt. Zo kun jij met succes een dagje sportvissen!

Op zoek naar makreel

Eerst ga je op zoek naar deze schoolvissen. Makrelen bevinden zich vaak dicht bij het wateroppervlak. De ervaren schippers van Sportvisserij Mercuur weten precies waar ze makreel kunnen vinden, zodat je tijdens een dagje makreel vissen altijd wat aan de haak slaat! Met navigatieapparatuur zoeken ze een school makreel, waarna jij je hengel uit kunt werpen.

Aas voor de makreel

Makrelen zijn vraatzuchtig: ze eten allerlei verschillende beestjes in het water, zoals kleine kreeftjes, garnaaltjes en vislarven en kleine visjes. Het maakt dan ook niet zoveel uit welke soort aas je gebruikt. Kies bijvoorbeeld voor pieren, zagers of mesheften. Gebruik je liever kunstaas? Makreel vangen we vaak met een verenpaternoster met meerdere haakjes. Zo kun je zelfs meerdere makrelen tegelijk vangen.

De juiste vishengel

Omdat je met een verenpaternoster meerdere makrelen tegelijk kunt vangen, raden wij aan om te vissen met een stevige vishengel. Kies voor een relatief korte hengel om de belasting op je armen en onderrug bij het binnenhalen van een vis te verminderen. Met een zeevismolen en een vislijn van dynemaa, een soort kunststof, vang je de vis gemakkelijk zonder dat de lijn breekt.

Makreel schoonmaken en bereiden

De makreel wordt tussen de 30 en 50 cm lang en is vrij gemakkelijk te vangen. Ook als beginnend sportvisser kun je daarom prima makreel vangen. Aan boord van het schip maak je de gevangen vis schoon, zodat je deze mee naar huis kunt nemen. De vette vis smaakt heerlijk: bak, rook of stoom de makreel en geniet ’s avonds van een echt feestmaal.

Makreel vangen op de Noordzee

Ben je enthousiast geworden over makreel vissen? Ga dan een dag de Noordzee op met Sportvisserij Mercuur! Wij varen elk jaar uit in juni, juli, augustus en september.

Direct reserveren