Regen of zon: het beste visweer

28 mei, 2021 Gepubliceerd door

Of je nou gaat sportvissen op de Noordzee of je je hengel uit wil gooien in het riviertje vlak naast je huis, het weer speelt altijd een belangrijke rol. Niet alleen voor jezelf is het belangrijk om te weten wat het weer doet, ook voor de vissen heeft het weer een belangrijke invloed. We vertellen je alles over waar je op moet letten bij het weer als je wilt gaan vissen.

Let op warmtefronten en koufronten

Vissen zijn zoals je weet koudbloedig, dit maakt dat ze erg gevoelig zijn voor veranderingen in de watertemperatuur. Wanneer er een koufront nadert, zullen vissen in de uren daarvoor meer gaan eten. Al dat eten zorgt er vervolgens voor dat de vissen een stuk langzamer worden. Tijdens en na een koufront zul je dus niet veel vis gaan vangen.

Een warmtefront zorgt ervoor dat het oppervlaktewater warmer wordt en vissen meer kunnen gaan eten. In de zomer heb je echter weinig aan een warmtefront, dan is de temperatuur namelijk altijd al vrij hoog.

Let op de wind

Winderige dagen zijn uitstekende visdagen. Waarom? Omdat de wind het oppervlakte water en daarmee de kleine prooidieren naar de kust kan duwen. Wanneer je vanaf de kust vist, is het belangrijk om je hengel tegen de wind in te werpen. Dit zorgt ervoor dat het aas aan je haak zich in dezelfde richting beweegt als de rest van het voedsel. Ga je op een boot vissen? Zorg er dan voor dat het aas aan je hengel zich richting de kust beweegt.

Let op de wolken

Donkere dagen zorgen ervoor dat vissen meer durven. Wanneer het bewolkt is zullen de vissen zich sneller uit de veilige plekken gaan verplaatsen waardoor jij ze makkelijker kunt vangen.

Let op de regen

Regen kan zowel een positief als negatief effect hebben op de hoeveelheid vis die je zult gaan vangen. Lichte regen in combinatie met een hoge temperatuur is de beste combinatie. Door de lichte regen vertroebelt het water waardoor vissen je minder goed kunnen zien. Ook zorgt lichte regen ervoor dat insecten in het water terecht komen.

Harde regen heeft een negatief effect op de vissen. De hoeveelheid regen zorgt ervoor dat er modder naar boven komt. Dit maakt het voor vissen moeilijk om te jagen en zelfs te ademen. Daarom zullen ze zich niet zo snel laten zien bij een harde regenbui.

Leer meer bij Sportvisserij Mercuur

Wil je naast het vrijetijdsvissen ook eens een dagje gaan zeevissen? Vaar dan eens mee met de Mercuur en leer zeevissen van onze ervaren sportvissers. Bij Sportvisserij Mercuur kun je een complete hengel huren en geniet je van een all-in pakket met lekkere snacks en drinken. De vis die je gevangen hebt mag je mee naar huis nemen om thuis lekker te bereiden.