Vissen met kunstaas: soorten aas en succesvolle vistechnieken

28 maart, 2020 Gepubliceerd door

Gebruik jij bij het sportvissen kunstaas, levend aas of dood aas? Elke visser heeft zo zijn voorkeur. Sportvisserij Mercuur vertelt je meer over de verschillende soorten kunstaas en de vistechnieken, zodat jij in no time meer vis binnenhaalt!

Pluggen: namaak visjes

Pluggen zijn kunstaas visjes van hout of kunststof. Over het algemeen geldt: hoe groter de vis die je wilt binnenhalen, hoe groter je plug moet zijn. Zorg voor afwisseling in het binnenhalen van de plug. Wissel je snelheid af en beweeg je hengel om het kunstaas levensechte bewegingen te laten nabootsen. Een echte prooivis zwemt immers ook niet alleen maar in een rechte lijn.

Ronddraaiende spinners

Spinners draaien rond in het water wanneer je ze binnenhaalt dankzij het gevormde blad. Voor roofvissen lijkt het dan alsof er een visje zwemt, zodat ze toehappen. Met een spinner kun je als sportvisser een beetje spelen: beweeg je hengel van links naar rechts, van boven naar beneden en met wisselende snelheden om de aandacht van een roofvis te trekken.

Laat shads over de bodem springen

Een shad is een type softbait die gemaakt is van rubber. De vistechniek die we vaak hanteren bij het vissen met shads werkt als volgt: je laat het softbait tot de bodem zinken en trekt daarna je hengel omhoog. Door dit steeds te herhalen springt de shad als het ware over de bodem, waardoor je gemakkelijk vissen vangt die vlak boven de bodem zwemmen.

Glimmende pilkers trekken de aandacht

Pilkers zijn het ideale aas voor bootvissen. Het kunstaas is gemaakt van lood, dus hoe groter de pilker, hoe zwaarder hij is. Het aas lijkt op een klein visje. Met de glimmende afwerking en felle kleuren zijn ze opvallend, zodat je de roofvis verleidt om te bijten. De pilker is zo gemaakt dat hij telkens dwarrelt in de stroming van het zeewater.

Natuurlijk gedrag nabootsen met een lepel

Je kunt waarschijnlijk wel raden welke vorm de kunstaas lepel heeft. Beweeg je vishengel van boven naar beneden om een soort golfbeweging te maken met de lepel. Roofvissen zien het aas dan sneller aan voor een vis, omdat het aas ‘natuurlijk gedrag’ lijkt te vertonen. En hap! Zo haal jij een vis binnen.

Kunstaas vissen: een kwestie van proberen

Wanneer je een type kunstaas hebt gekozen, kun je beginnen met vissen. Ga voor een dagje zeevissen mee met De Mercuur en breng wat je in dit blog geleerd hebt direct in de praktijk.

Direct reserveren