Zeevissen: wat heb je nodig?

14 juli, 2020 Gepubliceerd door

De Nederlandse zeeën zitten vol met verschillende soorten vissen. Veel Nederlanders genieten dan ook regelmatig van een dagje zeevissen. Maar wat moet je als visser eigenlijk allemaal meenemen voor een succesvolle vangst? Wij vertellen je meer over de belangrijkste benodigdheden, zodat jij als echte visser voorbereid op pad gaat.

Welke hengel heb je nodig voor zeevissen?

Een werphengel mag zeker niet ontbreken tijdens een dagje zeevissen vanaf het strand of een boot. Vaak vis je ver weg in diep water, waardoor een vaste hengel niet handig is. De populairste werphengels om op zee mee te vissen zijn de zogeheten strandhengels. Deze lange hengels kun je een flink eind in zee gooien. Wanneer je vanuit een boot gaat vissen is een kortere werphengel geschikter, ook wel bekend als de boothengel. Je kunt ervoor kiezen om zelf een hengel aan te schaffen indien je regelmatig gaat zeevissen. Het is vaak ook mogelijk om een hengel te huren bij de organisatie waarmee je het water opgaat.

De perfecte zeevismolen

Snel kunnen ingooien om vervolgens snel weer binnen te halen: dat is de functie van de werpmolen tijdens zeevissen. Een zeemolen heeft een hoge inhaalsnelheid en grote spoel en is dan ook zeer geschikt voor zeevissen. De vis krijgt zo geen kans meer om zich vast te zwemmen tussen rotsen of andere obstakels in het water. Zeemolens zijn daarnaast vaak goed bestand tegen het zoute water uit de zee. Zo geniet je voor lange tijd van een goede zeemolen!

Het juiste aas voor zeevissen

Tijdens het zeevissen kun je diverse soorten vissen vangen. Het ideale aas verschilt per vissoort, maar vrijwel iedere vis eet zeepieren en zagers. Het is dan ook verstandig om deze aassoorten altijd bij je te hebben. Wil je specifiek vissen op kabeljauw? Ga dan voor shads. Kabeljauw heeft hier namelijk een sterke voorkeur voor. Zorg in ieder geval dat je altijd voldoende aas meeneemt. Zo valt er geregeld iets van je haak en is het ook een goed idee om je aas regelmatig te vervangen. De verleiding voor vissen om toe te happen zal zo vergroten. Vind je het leuk om een keer te experimenteren met aas? Kies dan eens voor wat garnalen, of stukjes vis of inktvis. Ook hier zijn vele vissoorten gek op.

Handige accessoires voor zeevissen

Tot slot zijn enkele accessoires geen overbodige luxe tijdens een dagje zeevissen. Neem een goede vistang mee om de vissen te onthaken. Ook reservemateriaal is nooit verkeerd. Dankzij de ruige zee verlies je tijdens zeevissen geregeld wat. Neem extra lood, paternosters, lijnen en haken mee. Een echte visliefhebber? Vergeet dan ook geen fileermes om achteraf te genieten van een lekker stukje vis.

Kort samengevat

Zoals je kunt lezen zijn er een paar dingen essentieel voor een geslaagde dag zeevissen, we vatten ze kort voor je samen:

    • Een goede werphengel: een strandhengel vanaf land, een boothengel vanaf de boot.
    • De perfecte werpmolen: een zeemolen die bestand is tegen zout water.
    • Het juiste aas voor de vis die je wilt vangen: leer waar een vis op jaagt.
    • Handige accessoires: een visstand om vissen te onthaken en een fileermes om later te genieten.
    • Reservemateriaal. We raden aan om extra: lood, paternosters, lijnen en haken mee te nemen.

Een dagje zeevissen met Sportvisserij Mercuur

Ben jij enthousiast geworden en kun je niet langer wachten om een dag makreel of kabeljauw te vangen op zee? Stap aan boord van het schip ‘De Mercuur’ en geniet van een unieke ervaring. Reserveer direct een dagje zeevissen. Onze schipper laat je graag kennismaken met de visrijke gebieden van de Noordzee.

Direct reserveren