Welke haken heb je nodig voor het zeevissen?

18 februari, 2021 Gepubliceerd door

Om succesvol te vissen op zee zijn bepaalde aspecten van belang: weet waar je mag vissen, wat de beste plekken zijn, en welke uitrusting je nodig hebt. We hebben in eerdere blogs als eens geschreven over de uitrusting die je nodig hebt om te zeevissen op de Noordzee. In deze blog gaan we focussen op de verschillende haken die er zijn en welke haak het beste is voor welke vissoort.

Haak om kabeljauw vangen

Kabeljauw is een stevige vis die zich niet gemakkelijk laat vangen. Deze eigenwijze lekkernij heeft daarom een stevige haak, hengel en lijn nodig om hem aan boord te krijgen. Met te dunne lijnen of een te slappe hengel kom je zonder vis thuis. Er zijn verschillende methodes om kabeljauw te vangen. Zo kun je vanaf het strand hengelen, of met een rederij de zee op gaan. Vanaf het strand zeevissen is ontspannend en erg leuk om te doen bij warm weer. Strandvissers kiezen voornamelijk voor ankerlood, omdat het lood niet gaat rollen over de bodem. Voor het vangen van kabeljauw kun je kiezen voor een onderlijn met twee haaklijnen die bevestigd zijn met twee afhouders of voor een lijnsysteem met slechts één grote haak. Als je op zee kabeljauw gaat vissen, raden we het gebruik van pilkers aan. Voor kabeljauw is het verstandig om een haakmaat 2/0 tot 5/0 te nemen. Dit gaat ook op voor het wrakvissen.

Haak om makreel te vangen

Voorheen hebben we een blog geschreven met tips voor het vangen van makreel. Makreel wordt weleens omschreven als een “beginnersvis”. Deze zeevis is namelijk vrij makkelijk te vangen, als je de juiste stekjes weet te vinden. We vissen voornamelijk op makreel met een verenpaternoster. Dit is een onderlijn met een aantal zijlijntjes waaraan witte of gekleurde veren zitten. Makrelen zijn vaak in grote scholen te vinden. Onze ervaren vissers weten deze scholen goed te spotten met de nieuwste technologie, maar ook door jarenlange ervaring. Als we zo’n school hebben gevonden, kun je lekker met een verenpaternoster spinneren vanaf het schip. De makreel is een jager en wanneer hij de veertjes van de verenpaternoster ziet, duikt hij er gegarandeerd op. Aan de veertjes zitten de haakjes, waar de vis aan vast komt te zitten. Met de Mercuur kom je bij de beste wrakken voor het makreel vissen.

Belangrijk voor vissen op zee

Het is erg belangrijk dat je de haken goed scherp houdt. Omdat het vangen van zeevissen vaak intensiever is dan riviervissen, wil je zo scherp mogelijke haken hebben om je kans op succes te vergroten. Ons advies is om zelf de haken scherper te maken of tijdig nieuwe haken te kopen. Voor het vissen op zeevissen raden we vrij dikke en sterke haken aan, tussen de 2/0 en 5/0. Vergis je niet in het belang van sterke haken, zowel kabeljauw als makreel zijn vrij stevige vissen die van een te dunne haak snel weten te ontsnappen.

Leer meer bij Sportvisserij Mercuur

Vaar mee met de Mercuur en leer zeevissen van de ervaren sportvissers en kapitein. We zijn vooral in de zomer actief. Bij Sportvisserij Mercuur huur je een complete hengel, geniet je van een all-in pakket met lekkere snacks en drinken en kom je thuis met een heerlijke kabeljauw of makreel om op te eten. Lees onze blog voor een heerlijk recept voor kibbeling van kabeljauw met ravigotesaus.

Direct reserveren